fbpx

Zwarte of blauwe zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen of blauwe zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben vaak een zwarte of blauwe kleur. De zwarte zonnepanelen worden gezien als een mooi en strak paneel, waar de blauwe panelen vaak worden gezien als de minder mooie oplossing. Wij van Sinne Techniek bieden voor schuine daken enkel zwarte panelen aan. Dan bedoelen we ook echt de volledig zwarte zonnepanelen, Full Black.

Verschillen tussen zwarte en blauwe zonnepanelen

Als eerste zit er een zeer groot verschil in de esthetiek van het paneel. Er wordt vandaag de dag eigenlijk alleen nog maar gekozen voor het zwarte zonnepaneel. Maar naast het esthetische verschil, is er ook zeker onderhuids een verschil aanwezig. Blauwe panelen bevatten polycellen en zwarte panelen bevatten monocellen. Maar wat is hiervan nou het degelijke verschil? Dit verschil wordt bepaald door het productieproces.

Bij polycellen wordt het silicium eerst gesmolten bij een temperatuur van 1500 °C. Vervolgens wordt dit afgekoeld waarbij kristallen ontstaan die feitelijk kriskras door elkaar komen te liggen. Hiervan worden plakjes gemaakt die dan in de panelen worden toegepast. Het begin van het productieproces van monocellen vindt op dezelfde wijze plaatst. Alleen het afkoelproces is anders. Dit gaat meer gecontroleerd zodat de kristallen allemaal dezelfde kant op staan. Daardoor zien de kristallen in een monocel er geordend uit. Qua opbrengst zit er in het Nederlandse klimaat weinig tot geen verschil in.

Polycellen doen het iets beter met diffuus (indirect) licht, waar monocellen het beter doen met direct licht. De reden dat er nog steeds blauwe panelen worden verkocht heeft vaak een financieel voordeel. Deze panelen zijn vaak zo’n 10% goedkoper. Dit heeft ermee te maken dat het aluminiumframe bij monocel panelen zwart wordt geanodiseerd. Dit proces wordt bij de polycellen niet gedaan en is het frame ook aluminium van kleur.

Voordelen van zwarte zonnepanelen

Het grootste voordeel van zwarte zonnepanelen is het strakke design. In Nederland zijn zwarte of rode daken het meest populair. Het is dan ook daarom dat de zwarte panelen minder opvallen dan de blauwe panelen.

Nadelen van zwarte zonnepanelen

Het enige nadeel van de mooie full black zonnepanelen is dat de panelen qua opbrengst per paneel iets inleveren. Doordat het paneel volledig zwart is wordt deze warmer en daarmee presteert het paneel iets minder dan een ander paneel. Hier merk je echter vrij weinig van en de meeste mensen vinden de voordelen meer dan opwegen ten opzichte van de nadelen.

Zwarte zonnepanelen favoriet

Tot slot, de balans opmaken. In de jarenlange ervaring die Sinne Techniek heeft, is gebleken dat de voorkeur voor zwarte panelen enorm is. Zeker wanneer de panelen zichtbaar zijn, wordt er bijna altijd gekozen voor de volledig zwarte panelen. Alleen op een plat dak of wanneer panelen buiten het zicht geplaatst worden, wordt er nog wel eens gekozen voor blauwe zonnepanelen.

Geïnteresseerd in zwarte zonnepanelen of blauwe zonnepanelen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via onze website. Wij maken graag een passend aanbod of komen even bij u langs om de situatie te aanschouwen.