Zijn zonnepanelen nog een interessante investering?

Er heerst tegenwoordig redelijk wat onzekerheid als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen. Is het nog wel verstandig? Wat als het salderen stopt? Zijn mijn zonnepanelen nog wel nuttig in de toekomst? Als het aan ons ligt wel! Hieronder leggen wij uit waarom.

Salderen

Het salderen is voor veel mensen een grote reden geweest om zonnepanelen aan te schaffen. Nu er plannen zijn om het salderen af te schaffen lijkt het alsof je veel minder aan je zonnepanelen hebt. Het is belangrijk om te weten dat (zoals het nu lijkt), de afbouw van het salderen later zal starten dan 1 januari 2025. Je kan in ieder geval nog 100% salderen in 2024 en een gedeelte van 2025. Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat de eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief. Hoe eerder je zonnepanelen neemt, hoe langer je nog kan profiteren.

Je eigen stroom opwekken

Ook wanneer het salderen niet meer mogelijk is, zijn de panelen op je dak nuttig. Je wekt er immers je eigen stroom mee op. Diezelfde stroom hoef je niet meer bij je energieleverancier af te nemen, waardoor je maandelijks bespaart op je energierekening.

Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Als je zonnepanelen op je woning laat installeren dan verhoog je daarmee de waarde van je woning! Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde waardestijging ongeveer €5000,- is. Gecombineerd met de energie die je bespaart is dat een mooie extra! Hou er wel rekening mee dat het alleen gaat om gekochte zonnepanelen. Gehuurde zonnepanelen hebben geen invloed op de WOZ-waarde van je woning.

Opslag

Financieel gezien is een accu in de meeste gevallen nog geen interessante investering. Je kan immers nog salderen. Wanneer het salderen helemaal is gestopt wordt het wel interessant om je opgewekte stroom op te slaan. Je kan het dan op een later moment gebruiken om bijvoorbeeld je auto op te laden of de wasmachine te laten draaien.

Er zijn dus nog voldoende redenen om zonnepanelen als een verstandige investering te zien! Twijfel jij nog over zonnepanelen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op en we gaan vrijblijvend voor je aan de slag!