fbpx
Salderen

Salderen

Wat is salderen?

Wat is salderen?

Het kan zijn dat uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u nodig heeft. Wat u niet zelf verbruikt (het overschot) levert u terug aan het elektriciteitsnet.

Uw energieleverancier streept de elektriciteit die u teruglevert af tegen de stroom die u op een ander moment in het jaar afneemt. Het bedrag dat u ontvangt door stroom te leveren, is daardoor gelijk aan het bedrag dat u betaalt voor de stroom die u koopt. Dit is inclusief alle belastingen.

Op dit moment betaalt u inclusief alle belastingen ongeveer € 0,23 per kWh elektriciteit (prijspeil 2021). Voor de stroom die u levert, krijgt u dus ook zo’n € 0,23. Maar, hier zit wel een maximum aan. Als u jaarlijks namelijk meer elektriciteit opwekt dan u daadwerkelijk verbruikt, krijgt u een lagere vergoeding voor het overschot. Deze vergoeding noemen we de terugleververgoeding. De hoogte kan per energiemaatschappij verschillen, maar ligt gemiddeld rond de € 0,07.

Deze regeling geldt tot 2023 maar wordt daarna door de overheid herzien. Hoe de verandering eruit gaat zien is nog niet precies bekend. Wel is het de bedoeling van de overheid om in 2031 te stoppen met de salderingsregeling. Dit heeft deels te maken met de terugverdientijd van zonnepanelen, die steeds korter wordt. Nu is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Door de dalende prijs van zonnepanelen, zal de terugverdientijd ook korter worden.