Salderen en zonnepanelen

Wat is salderen eigenlijk en hoe werkt het?

Om uit te leggen hoe salderen werkt kunnen we het beste beginnen bij het terugleveren. Als je geen zonnepanelen hebt is dit vrij eenvoudig, je verbruikt stroom, en daar betaal je voor.

Zodra jij je eigen energie opwekt wordt het iets ingewikkelder. Je wordt namelijk zelf ook een energieleverancier. Op het moment dat je meer stroom opwekt, dan dat je verbruikt. Lever je het overschot automatisch terug aan het energienet, dit is ‘terugleveren’.

Jouw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die jij teruglevert te verrekenen met je verbruik. Dit heet salderen.

Salderen stopt toch?

Ja, er liggen inderdaad plannen klaar om het salderen af te bouwen en uiteindelijk helemaal te stoppen. De eerste kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Jetten. Het originele plan was om in 2025 de starten met de afbouw van het salderen. Doordat het besluit vertraging op heeft gelopen, lijkt het nu alsof de afbouw pas in 2026 van start zal gaan. Dit is ook direct een goede reden om nu nog in zonnepanelen te investeren. Als je nu zonnepanelen laat installeren kan je in ieder geval nog een aantal jaar profiteren.

Zijn zonnepanelen nog interessant zodra salderen niet meer mogelijk is?

Absoluut. Ook na de afschaffing van de salderingsregeling blijft het interessant om in zonnepanelen te investeren. Niet alleen omdat je nog steeds je eigen stroom op wekt. Door het plaatsen van zonnepanelen verhoog je ook de waarde van je woning.

Verder staat in het wetsvoorstel dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier.

Twijfel jij nog over zonnepanelen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op en we gaan vrijblijvend voor je aan de slag!