fbpx

Salderen zonnepanelen

Salderingsregeling zonnepanelen

Zonnepanelen leveren gedurende de dag energie op. Tenzij je overdag thuis werkt, is de kans groot dat je verbruik alleen in de ochtend en avond hoog is. Het gevolg is dan dat je energie overhoudt. Die ongebruikte energie lever je terug aan het net.

De hoeveelheid stroom die je terug levert en de stroom die je afneemt bij je energieleverancier mag je tegen elkaar afstrepen. Dit heet salderen. Als je aan het eind van het jaar meer hebt geleverd dan afgenomen, dan ontvang je hier een vergoeding voor. Je mag net zoveel stroom salderen als je verbruikt.

Daarentegen kan het ook voorkomen dat je panelen op een bewolkte dag minder stroom opwekken dan je nodig bent. In dat geval neem je elektriciteit af bij je energieleverancier.

Salderen, tot wanneer?

Het is de bedoeling van de overheid om de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031. De politiek heeft hierin echter nog geen keuze gemaakt. De kans dat de regeling alsnog verlengd wordt, is dus aanwezig. Maar het is ook goed mogelijk dat de afbouw langzamer of juist sneller gaat. Wij staan je graag te woord als je vragen hebt over salderen.

Er is alleen nog veel meer te vertellen over de huidige salderingsregeling, de nieuwe regeling en waar je dan rekening mee moet houden. Daar lees je meer over in ons blog over de huidige salderingsregeling.