fbpx

Opnieuw uitstel op de loer voor afschaffing salderingsregeling zonnepanelen

Opnieuw uitstel op de loer voor afschaffing salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsgate krijgt een nieuw vervolg nu de Tweede Kamer een wetsvoorstel van de vertrokken minister Eric Wiebes controversieel heeft verklaard. Het is hierdoor wederom onduidelijk of vanaf 2023 de salderingsregeling (een subsidie) voor zonnepanelen wordt afgebouwd. 

Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer nog in deze regeerperiode zou instemmen met het plan om de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031. Omdat het kabinet is gevallen, wil het parlement dat de nieuwgekozen volksvertegenwoordiging hierover gaat stemmen, na de verkiezingen volgende maand. De kans is aanwezig dat de regeling dan alsnog wordt verlengd, maar ook dat de afbouw langzamer of sneller gaat.

Salderen betekent dat op de energierekening de teruggeleverde stroom van de panelen wordt weggestreept tegen het gemeten stroomverbruik. Daardoor betaal je voor dat deel geen kosten aan je leverancier en geen belasting.

In het voorstel van Wiebes gaat de hoeveelheid stroom die je tegen elkaar mag wegstrepen langzaam naar beneden, tot consumenten in 2031 alleen nog maar het teruglevertarief ontvangen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Het teruglever tarief ontvang je van je energieleverancier en kan fors lager zijn als je hierover niet onderhandelt. 

De salderingsregeling wordt gezien als een groot succes. Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41 procent in Nederland. Volgens een trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er voor 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Meer dan één miljoen huizen, oftewel één op de acht, heeft zonnepanelen op het dak liggen. Op Duitsland na is er geen enkel ander land met zoveel panelen per inwoner en de verwachting is zelfs dat ‘we’ Duitsland in gaan halen in het huidige tempo.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten politieke besluitvorming af te wachten, maar staat nog steeds achter de plannen om de subsidie af te bouwen. Zonnepanelen worden goedkoper, dus de subsidie is niet meer nodig, redeneert een woordvoerder. Onderzoekers van TNO en Milieu Centraal gaan ervan uit dat de terugverdientijd gemiddeld op zeven of acht jaar blijft staan, ook zonder subsidie.

Meer info over salderen