Netuitbreiding Friesland en Noordoostpolder

Friesland en de Noordoostpolder zijn volop in ontwikkeling en hebben grote aantrekkingskracht voor zonne-energie. Wat zorgt voor een grote toename in zowel levering- als terugleververmogen in het elektriciteitsnet. Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen is een complete opwaardering van het bestaande net in Friesland en de Noordoostpolder nodig. Het programma Netuitbreiding Lelie bestaat uit circa 37 projecten die zijn gelegen in de Noordoostpolder en Friesland. Alle werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2025 gereed.

Toename van de vraag naar elektriciteit

Met name voor grootverbruikers van stroom is de uitbreiding van het net een ‘must’. Het terugleveren van de overopgewekte stroom kan op dit moment niet plaatsvinden. Hierdoor kan de SDE++ subsidie niet worden toegekend aan de goedwillende ondernemers. De toename van de vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-energie zorgen ervoor dat het druk is op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat er gebieden zijn waar grote bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren.

Congestieverzoeken afgewezen

Congestieverzoeken worden resoluut afgewezen, maar gelukkig gaat Liander daar wat aan doen. Door de uitbreiding van het net in Friesland en de Noordoostpolder wordt het voor grootverbruikers weer mogelijk om hun zonne-energie te salderen.

Het project in het kort:

Circa 37 projecten.
Circa 1.000 km sleuven.
Circa 2.100 km kabels.
Bouwen van circa 300 compacte stations (middenspanningsruimte / distributieruimte) ook wel elektriciteitshuisje c.q. -kasten genoemd.
Duur van circa 4 jaar.