fbpx
Btw-regeling zonnepanelen

Btw-regeling zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023: btw-nultarief op zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen vanwege de besparing op de energierekening, maar ook omdat het bijdraagt aan een duurzamere wereld. Een belangrijke factor bij de aanschaf van zonnepanelen is de btw-regeling. Sinds 1 januari 2021 geldt er een btw-tarief van 21% op de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor particulieren.

Vanaf 1 januari 2023 wordt dit btw-tarief verlaagd naar 0%. Dit betekent dat particulieren die in 2023 zonnepanelen aanschaffen geen btw meer hoeven te betalen en terug te vragen van de belastingdienst. Dit is een belangrijke stap voorwaarts om de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken.

Zoals bovenstaand genoemd hoeft de btw niet betaald te worden en er is geen teruggave nodig. Zowel in 2022 als 2023 hoef je geen btw te betalen, maar de wijze waarop dit gebeurt verschilt per jaar. Heeft u vragen over deze nieuwe btw-regeling op zonnepanelen, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen via 0512-212448.

Zonnepaneelhouders met meer dan 15.000 wattpiek

Voor zonnepaneelhouders met meer dan 15.000 wattpiek (ca. 25 zonnepanelen) geldt er een meldplicht bij de Belastingdienst. Dit geldt alleen wanneer zij per jaar meer dan 1800 euro besparen op de energienota. In dat geval moeten zij zich aanmelden als btw-ondernemer en btw afdragen over de opgewekte stroom. Deze btw kan vervolgens weer worden teruggevraagd van de Belastingdienst. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen en om goed te laten informeren over de fiscale verplichtingen.

Vragen over deze meldplicht en de consequenties?

Heeft u vragen over de meldplicht richting de belastingdienst? Of twijfelt u of de belastingdienst u als btw-ondernemers ziet? Neem gerust contact met ons op om uw situatie te bespreken. Onze specialisten helpen u graag met al uw vragen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?

Sinne Techniek, dé zonnepanelen specialist